Živimo u dobu konzumerizma gdje svaki proizvođač želi ostvariti što veću prodaju svojih proizvoda. Primjerice, proizvođači deterdženata za pranje rublja ili posuđa žele da što prije potrošite i kupite novi deterdžent, ne mareći koje su količine zapravo dovoljne za vaš uređaj.
Donosimo nekoliko savjeta o tome kako u svome domu možete značajno uštedjeti na navikama u kućanstvu, kao što su navike skladištenja hrane te pranje i sušenje rublja.
Hladnjaci
- Smještanjem uređaja na hladnije mjesto mogu se ostvariti značajne uštede energije – izbjegavajte postavljanje neposredno uz izvore topline poput pećnica i radijatora, ili na izravnu sunčevu svjetlost.
- Razmotrite i mogućnost izoliranja hladnjaka od zidnih ili podnih grijaćih tijela.
Odleđivanje:
- Često odmrzavanje sprječava stvaranje debelih naslaga leda na jedinici za isparavanje, što omogućuje učinkovitiji rad. Znat ćete da je vrijeme kada sloj leda dosegne debljinu 3-5 mm.
Zatvaranje vrata:
- Zamijenite brtve na vratima ako mislite da se vrata ne zatvaraju ispravno.
- Brišite prašinu s hladnjaka. Kondenzator na poleđini, kao i prostor ispod hladnjaka, treba održavati čistima od prašine i prošlotjednih ostataka hrane.
- Nastojte vrata ne držati otvorenima dulje vrijeme te ih nemojte otvarati prečesto. Topli zrak time ulazi u unutrašnjost, što uzrokuje nepotrebno uključivanje kompresora.
- Uvijek provjerite da nema zapreka koje bi spriječile pravilno zatvaranje vrata.
- Mnogi opremljeniji hladnjaci imaju alarm za otvorena vrata.
Namirnice prvo rashladite…:
- Vruće se namirnice prije spremanja trebaju ohladiti. Para pospješuje stvaranje leda u jedinici za isparavanje. Ipak, iz zdravstvenih i higijenskih razloga nemojte hranu predugo ostavljati na sobnoj temperaturi.
- Zaleđenu hranu odmrznite u hladnjaku. To će osigurati sigurnije odleđivanje i optimalnu upotrebu rashladne jedinice.
- Prikladna je temperatura između 4 i 5 ºC.
…a zatim zamrznite:
- Hranu koju planirate zamrznuti (nakon što se ohladi) trebali biste prije spremanja u zamrzivač staviti u hladnjak.
- Izbjegnite nepotrebno stvaranje inja u unutrašnjosti stavljanjem hrane u hermetički zatvorena pakiranja prije spremanja u zamrzivač.
- Prikladna je temperatura između -18 i -20 ºC.
Perilice rublja
I danas još uvijek mnogo ljudi živi u uvjerenju da samo vruće znači čisto te da više sapunice daje bjelju odjeću. To zapravo i nije točno.
Mudro birajte deterdžente:
- Perite rublje na temperaturama ispod 65 ºC i pazite da deterdžent optimalno djeluje na nižim temperaturama.
- Deterdžent dozirajte prema vrsti i kapacitetu te vrstu zaprljanosti punjenja.
- Prilagodite količinu lokalnoj tvrdoći vode. Vaš lokalni vodoopskrbljivač Vam može dati potrebne savjete.
- Rublje možete prati i na nižim temperaturama uz odgovarajući tretman tvrdokornih mrlja prije pranja.
Razmislite i o ovome:
- Slobodno dodajte još jednu majicu u perilicu. Mnogo perilica rublja radi ispod svog kapaciteta.
- Moderni ekološki prihvatljivi deterdženti, kao što su kompaktni deterdženti, dokazano su učinkoviti.
- Pri korištenju modernih deterdženata poput kompaktnih deterdženata nisu potrebne visoke temperature.
- Perilicu isključite između pranja – ostavljena u stanju pripravnosti nepotrebno troši energiju. Izbjegavajte pretpranje kad god je to moguće.
- Redovito provjeravajte i čistite filtre i pumpe perilice.
- Dobro centrifugirajte rublje prije sušenja. Ako se objesi u zatvorenom prostoru, rublje će koristiti toplinu prostora kako bi se osušilo. Što učinkovitije centrifugirate rublje, učinkovitije ćete ga osušiti, a potrošit ćete manje energije za održavanje ravnomjerne temperature u stanu.
Sušilice rublja
- Pokušajte sušilicu napuniti do maksimalnog kapaciteta.
- Uvijek stavljajte dobro centrifugirano rublje. Što je veća brzina centrifugiranja, to je manja potrošnja energije i kraće vrijeme sušenja.
- Nemojte dozvoliti da se rublje u sušilici previše osuši. Time se ne sprječava samo gužvanje, već se štedi i energija.
- Koristite program sušenja s glačanjem kad je to moguće. Kombinirajte rublje koje ćete glačati s rubljem koje ćete osušeno odložiti. Pri kraju programa uklonite rublje za glačanje i dovršite sušenje ostatka rublja.
- Redovito čistite filtre kako biste izbjegli pretjerano dugo vrijeme sušenja i veliku potrošnju električne energije.
- Dobro prozračite prostoriju. Temperatura prostorije tijekom sušenja ne smije biti veća od +35 ºC.